Η σειρά «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» παρουσιάζει την τραγωδία του ΑΙΣΧΥΛΟΥ “ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ”, σκηνοθετημένη από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Θέατρο ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ της ΘΗΒΑΣ, όπου παρουσιάστηκε σε έξι συνεχείς παραστάσεις το 1982. Προβλήθηκε την 31η Ιανουαρίου 1983.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ

Πλήρης Τεκμηρίωση

Κωδικός Τεκμηρίου
245381

Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο

Τίτλος
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ

Χρονολογία Παραγωγής
1982

Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
31/01/1983

Σκοπός
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Είδος
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Περίληψη
Η σειρά «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» παρουσιάζει την τραγωδία του ΑΙΣΧΥΛΟΥ "ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ", σκηνοθετημένη από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Θέατρο ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ της ΘΗΒΑΣ, όπου παρουσιάστηκε σε έξι συνεχείς παραστάσεις το 1982. Προβλήθηκε την 31η Ιανουαρίου 1983.

Περιγραφή Περιεχομένου
Η τραγωδία ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ διδάχτηκε το 467 π.Χ. και με το έργο αυτό ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδας. Η εν λόγω τραγωδία αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του ΑΙΣΧΥΛΟΥ για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα. Το θέμα των «Επτά επί Θήβας» είναι η σύγκρουση των γιων του ΟΙΔΙΠΟΔΑ. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ αφήνει τον θρόνο στους δύο γιους του, τον ΕΤΕΟΚΛΗ και τον ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ, οι οποίοι συμφωνούν να κυβερνούν τη ΘΗΒΑ εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ να αναλάβει την εξουσία, ο ΕΤΕΟΚΛΗΣ δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Ο ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ οργίζεται και συμμαχεί με τον βασιλιά του ΑΡΓΟΥΣ, ΑΔΡΑΣΤΟ και οργανώνει εκστρατεία εναντίον της ΘΗΒΑΣ μαζί με ακόμα 5 βασιλιάδες: τον ΑΜΦΙΑΡΑΟ, τον ΚΑΠΑΝΕΑ, τον ΙΠΠΟΜΕΔΟΝΤΑ, τον ΤΥΔΕΑ και τον ΠΑΡΘΕΝΟΠΑΙΟ. Επτά ήρωες-αρχηγοί από κάθε στρατόπεδο παρατάσσονται σε κάθε μία από τις επτά πύλες της πόλης. O ΕΤΕΟΚΛΗΣ και ο ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο στην έβδομη πύλη. Ο ΕΤΕΟΚΛΗΣ είναι ο κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η ΘΗΒΑ βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την άμυνα της πόλης και να κρατήσει το ηθικό των πολιτών υψηλό. Ο χορός είναι οι γυναίκες της πόλης, οι οποίες απελπίζονται μπροστά στη θέα του εχθρικού στρατού που περικυκλώνει την πόλη τους. Σπεύδουν στα αγάλματα των θεών και εκλιπαρούν έναν-έναν τους θεούς να λυπηθούν την πόλη και να την γλυτώσουν από τη σφαγή. Ο ΕΤΕΟΚΛΗΣ τους μιλάει αυστηρά και επικρίνει την ηττοπάθεια και τον πανικό τους, παροτρύνοντας τις να προσευχηθούν για τη νίκη και να τραγουδήσουν παιάνες που θα εξυψώσουν το ηθικό. Αγγελιοφόροι ενημερώνουν τον ΕΤΕΟΚΛΗ για τους άρχοντες και ήρωες που επιτίθενται στις επτά πύλες της Θήβας, κι εκείνος εξηγεί πώς θα τους αντιμετωπίσει στέλνοντας ακόμα πιο ανδρείους Θηβαίους να τους απωθήσουν. Τέλος μαθαίνει ότι στην έβδομη πύλη βρίσκεται ο αδερφός του, τον οποίο αποφασίζει να αντιμετωπίσει ο ίδιος. Τα δυο αδέρφια πέφτουν νεκρά και ο χορός θρηνεί τον χαμό τους ως απόδειξη της κατάρας της γενιάς του Οιδίποδα. Η απόφαση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ να αψηφήσει τη διαταγή να μείνει άταφος και χωρίς κηδεία ο ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ, θα διχάσει τον χορό, του οποίου τα μέλη χωρίζονται σε εκείνα που θέλουν να υπακούσουν στο νόμο και τη θέληση των πολλών και σε εκείνα που ακολουθούν την ΑΝΤΙΓΟΝΗ προκειμένου να θαφτεί ο νεκρός χωρίς ντροπή και φόβο.

Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Θεματικοί Όροι
θέατρο, θέατρο για την τηλεόραση

Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ

Συντελεστές
Συγγραφέας: ΑΙΣΧΥΛΟΣ Ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται Ετεοκλής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ Άγγελος: ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΕΤΗΣ Άγγελος Β: ΚΙΜΩΝ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ Αντιγόνη: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΜΑΝΙΤΟΥ Κήρυκας: ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Χορός Κορυφαία: ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΙΟΥΛΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ, ΤΖΙΝΑ ΔΡΑΚΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΝΑ ΜΕΞΗ, ΠΑΡΗ ΚΟΡΑΧΑΗ, ΚΥΒΕΛΗ ΜΑΛΑΜΑΤΗ, ΜΑΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΒΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΣΣΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΖΕΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΑΒΒΑ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΡΟΥΧΙΔΗ, Σώμα Πολυνείκους: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ Διασκευή και εκτέλεση: ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Με τη συνεργασία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Μετάφραση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Φιλολογική συνεργασία για τη μετάφραση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ Διευθυνση Παραγωγής: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΑΝΝΑ ΔΟΝΤΑ Εργάστηκαν: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΕΣΤΗ, ΜΠΙΑΝΚΑ ΝΙΚΟΛΑ ΡΕΪΖΗ, ΡΟΥΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΗ HERDNAN, ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ, ΣΕΡΓΙΟΣ ΤΖΑΝΕΚΑΣ, ΜΗΤΙΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ, ΜΙΝΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΔΑΚΗΣ, Για την κινηματογράφηση εργάστηκαν Βοηθός οπερατέρ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΤΖΟΥΛΙΕΤΑ ΚΑΡΟΡΗ Βοηθός σκηνοθέτη: ΕΥΓΕΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ήχος / Μιξάζ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Μοντάζ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΒΗΣ Μοντάζ negative: ΆΛΤΑ ΜΟΛΦΕΣΗ Εργαστήρια: ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ Μακέτες: ΑΜΑΛΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Φωτογραφία: ΣΠΥΡΟΣ ΝΟΥΝΕΣΗΣ Υπεύθυνος για την εκτέλεση παραγωγής και της κινηματογράφησης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΙΡΖΑΣ

Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ

Διάρκεια
01:28:01

Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ Εικόνα: 02:ΕΓΧΡΩΜΗ, 4:3 Ηχος: ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση
10/10/2019