Λογισμικό υποκλοπής spyware

Το λογισμικό υποκλοπής spyware, είναι ένας γενικός όρος για λογισμικό το οποίο εκτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, όπως προώθηση διαφημίσεων, συλλογή προσωπικών δεδομένων ή αλλαγή των ρυθμίσεων του υπολογιστή σας χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεσή σας.Οι πιο γνωστές μορφές προγραμμάτων υποκλοπής μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του υπολογιστή σας, να τον καθυστερούν υπερβολικά, ακόμη και να του προκαλέσουν βλάβη.

Ένα κακόβουλο πρόγραμμα μπορεί να είναι ενσωματωμένο σε κάποιο πρόγραμμα που σκοπεύετε να κατεβάσετε από το Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, κάνετε λήψη ενός παιχνιδιού, το “παιχνίδι” μπορεί να βρει στον υπολογιστή προσωπικά στοιχεία του και να τα στείλει σε επιτήδειο χρήστη. Κάποια είδη κακόβουλου λογισμικού εξαπλώνονται αποστέλλοντας αυτόματα ηλεκτρονικά μηνύματα από τον “μολυσμένο” υπολογιστή όπου έχουν εγκατασταθεί σε κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση που βρίσκουν αποθηκευμένη σε αυτόν.

Ο βασικότερος κανόνας για την αποφυγή λήψης και αποθήκευσης λογισμικού υποκλοπής είναι η προσεκτική ανάγνωση όλων των μηνυμάτων που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Ο χρήστης δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει κλικ στο «Ναι» ή το «Όχι» των παραθύρων χωρίς να διαβάζει το περιεχόμενό τους, ενώ θα πρέπει να κλείνει το παράθυρο χωρίς να κάνει κλικ, όταν δεν το καταλαβαίνει.