Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Στην απλούστερη μορφή του, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από έναν υπολογιστή προς κάποιον άλλο. Μέσω του e-mail επιτυγχάνεται η γρήγορη μεταβίβαση αλληλογραφίας καθώς επίσης αρχείων εικόνας και κειμένου. Κάποιος μπορεί να λάβει προσωπικά ή επαγγελματικά μηνύματα, επισυνάπτοντας μάλιστα σε αυτά οποιουδήποτε τύπου αρχεία, είτε αυτό θα είναι εικόνα, ήχος, βίντεο είτε κάποιο αρχείο Word ή Excel.
Για τη χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, απαιτείται η κατοχή λογαριασμού με κάποια από τις υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Κάθε λογαριασμός Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, είναι συνυφασμένος με μια διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Ο λογαριασμός αυτός επιτρέπει την αποθήκευση και διαχείριση όλων των εισερχόμενων καιεξερχόμενων μηνυμάτων.

Αν και οι περισσότερες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο χρεώνουν τους λογαριασμούς αυτούς, εντούτοις, υπάρχουν υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν τέτοιου είδους λογαριασμούς δωρεάν, όπως το hotmail της Microsoft.

Απάτες Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Μια καλή κυρία από τη Νιγηρία θέλει να μοιραστεί μαζί σου την κληρονομιά που της άφησε μια θεία της, η οποία έφυγε πρόσφατα από το μάταιο τούτο κόσμο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κέρδισες και σε κλήρωση που έγινε στην Ισπανία, ένα τεράστιο ποσό! Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μερικά στοιχεία στο διαδίκτυο και μετά μπορείς να πας να διαλέξεις το κότερο που θα αγοράσεις. Τέτοια μηνύματα λαμβάνουν εκατομμύρια χρήστες την ημέρα ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μηνύματα απάτης που σκοπό έχουν να αποσπάσουν χρήματα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τα υποψήφια θύματα και είναι γνωστά ως phishing και scams.

Phishing

Το "Phishing" είναι ένας τύπος εξαπάτησης που έχει σχεδιαστεί για την κλοπή της ταυτότητάς σας. Οι επιτήδειοι της ηλεκτρονικής απάτης σας πλησιάζουν με ψεύτικα προσχήματα και προσπαθούν να σας πείσουν να κοινοποιήσετε σημαντικές προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα του λογαριασμού σας. Οι απάτες ψαρέματος μπορεί να γίνουν αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου, ενώ διακινούνται μέσω ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, pop-up windows ή άμεσων μηνυμάτων (Instant messaging).

Πώς να διακρίνετε μια απάτη ψαρέματος;

Μια κοινή τεχνική ψαρέματος είναι το άνοιγμα ενός ψεύτικου αναδυόμενου παραθύρου (pop-up window) όταν κάποιος κάνει κλικ σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που παρουσιάζεται στη οθόνη του. Μπορεί να φαίνεται πολύ πειστικό ή μπορεί να εμφανίζεται πάνω από ένα παράθυρο που εμπιστεύεστε. Ακόμη και εάν το αναδυόμενο παράθυρο φαίνεται πολύ επίσημο ή διακηρύσσει πως είναι ασφαλές, θα πρέπει να αποφεύγετε να εισάγετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε την πιστοποίηση ασφάλειας που παρέχει.

Ανεπιθύμητα μηνύματα(Spam)


Το e-mail spam είναι συνήθως ένα ανεπιθύμητο / διαφημιστικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν λάβετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που πιθανόν να είναι ανεπιθύμητο, δεν θα πρέπει να απαντήσετε σε αυτό, να κάνετε 31 κλικ ή να το προωθήσετε. Εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να το διαγράψετε χωρίς να το ανοίξετε ή να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο μέσα σε αυτό.

Το spam είναι ενοχλητικό, γιατί πιθανόν να εμπεριέχει απάτη ή να μολύνει τον υπολογιστή σας με ιό ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. Μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να προστατευτείτε από τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι:
  • Μην δίνετε σε οποιονδήποτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
  • Χρησιμοποιήστε ενημερωμένα φίλτρα κατά των ανεπιθύμητων μηνυμάτων (anti-spam).
  • Ποτέ μην ανοίγετε τα συνημμένα των μηνυμάτων εκτός και αν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.

Απάτη με pharming (παραπλάνηση)

"Pharming" σημαίνει παραπομπή από μία ιστοσελίδα σε μια άλλη πανομοιότυπη, έτσι ώστε να σας ξεγελάσουν και να καταχωρήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό χρήστη στη βάση δεδομένων της πλαστής ιστοσελίδας. Ιστοσελίδες τραπεζών ή αντίστοιχων οικονομικών οργανισμών είναι συχνά στόχοι τέτοιων επιθέσεων, κατά τις οποίες εγκληματίες προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα, με σκοπό να βρουν πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό, να κλέψουν την ταυτότητά σας ή να διαπράξουν άλλουείδους απάτη στο όνομά σας.